Práce v létě, aneb jak se neuvařit: na co musí myslet i zaměstnavatel

Letní období je v plném proudu, slunce peče vysoko na obloze, ptáčci vesele štěbetají... Ano, i toto je léto. Ale pak si uvědomíte, že zrovna sedíte v kanceláři, ve které je takové vedro, že se potí i moucha, která vám sedla na rameno, nebo naopak pracujete manuálně někde venku a leje z vás jako z konve. Věděli jste, že má v tomto váš zaměstnavatel povinnosti, které vám zaručí, abyste práci v létě „přežili“? Najdete to v zákoníku práce, ale taky o tom mluví jisté nařízení vlády. Platí to i pro opačný případ, práce v chladu, my se nyní ale podíváme na „pekelné léto“.

Vše závisí na tom, jaký druh práce děláte a podmínky se mohou dle toho lišit. Šéf by měl mít na paměti, že vás před vysokými teplotami musí chránit, a to:
Dostatečnou ventilací nebo klimatizací. V kanceláři, kde spíš jen sedíme, nesmí teplota být vyšší než 27 stupňů, poté se považuje za nebezpečnou. U řidičů tramvaje, traktoru apod. je maximální povolená teplota až 32 stupňů. No „uff“. A pokud třeba těžce pracujete celým tělem, kopete lopatou, taháte pytel s cementem, teplota může být dokonce maximálně jen 20 stupňů.

Pokud toto splněno není, musí vedení zajistit přestávky k ochlazení, odpočinku nebo nastavit režim střídání práce. Pokud je to možné, doporučuje se zařídit zastínění, například pomocí markýz, plachet, atd. 

A co hydratace? Ta je neméně důležitá. Na každých 15kg své váhy byste měli denně vypít 0,5 l tekutin (pivo a káva se nepočítá :-). Pokud pracujete hodně fyzicky, tak ještě přidat. A měl by na to myslet i zaměstnavatel. Přístup k pitné vodě je nutný, nebo třeba i k minerálkám, neslazeným čajům, případně i k iontovým nápojům. 

Na to jak se oblečete, myslete spíš sami, shrneme to jako ochranné pomůcky v době léta. Pokud se chcete cítit pohodlně, noste prodyšné a lehké oblečení, počítejte s vrstvením v případě, že se náhle ochladí (prochlazení vzniká právě náhlou změnou teplot těla). Pokud se nevyhnete práci na slunci, určitě se nakrémujte krémem s UF faktorem, klobouk nebo kšiltovka a sluneční brýle taky určitě nebudou k zahození.

Někdy to jinak nejde a je potřeba i upravit pracovní dobu. Pokud například děláte v lese a můžete začít a skončit dřív, je to ideální stav. Brzy ráno se obvykle pracuje dobře, tělo je po spánku plné energie, slunce ještě tak nepeče a máte pak i brzy klid a „šup“ do bazénu :-). Samozřejmě ne všude je to však možné.

BOZP. Pojem, který určitě znáte. Tento systém právě minimalizovat všechna rizika. Není to jen oděv, větrání, voda ale i vybavení, které zajistí, aby se tělo nepřehřívalo a třeba cílilo ke snížení fyzické aktivity. Zajistit by se tedy mělo školení zaměstnanců a v případě, že dělají v extrémních teplotách, i pravidelné zdravotní prohlídky

Stát se však může cokoliv, takže myslete na první pomoc, kterou byste měli mít kvůli sobě i okolí dobře nastudovanou. Nebojte se případně říct, pokud se v práci kvůli vysokým teplotám cítíte nekomfortně, aby se s tím něco udělalo. Volno asi nedostanete, ale je mnoho variant, jak zajistit lepší podmínky. Psychika je také důležitá, takže si představte, jak se hodíte po pracovní době pak do vody, dáte si doma sprchu, vypnete od všeho a budete mít z léta radost :-).

A hlavně mějte na paměti, že zdraví je jen jedno, proto má o něj dbát nejen zaměstnavatel, ale hlavně vy sami a to nejen v práci. 

© Eliška, INwork.cz, RYXOO UNIVERSAL s.r.o. 16.07.2024 přečteno 49x